A Nyírbogáti Református Egyházközség nevében szeretettel hívom a kedves érdeklődőket jótékonysági hangversenyünkre, melynek hirdetménye a plakáton található.

 

 

Szerencsi Imre lelkipásztor

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Meghívó


 

A Tiszarádi Református Egyházközség Presbitériuma szeretettel hív mindenkit a szeptember 21-én szombaton 16:00-tól kezdődő Jótékonysági koncertre a tiszarádi református templomba.  Koncertet ad és bizonyságot tesz: Mészáros János Elek. Belépő: 2000 Ft. A befolyt összeget a parókia állagmegóvására és környezetének rendezésére fordítjuk. Szeretettel várunk mindenkit!

 

 


Nyári alkalmak a vasmegyeri és a tiszarádi  gyülekezetekben


 

Ifjúsági tábor

A besenyődi, leveleki, magyi, tiszarádi és vasmegyeri gyülekezetek ifjúsági csoportjai újra együtt töltöttek egy hetet Kishután. Idén a központi témánk Isten igéjének felfedezése volt. A túrák, játékok, kirándulások mellett minden nap előadásokat hallhattak a fiatalok Isten igéjének természetéről, bennünk és általunk végzett munkájáról.

 

Gyerekhetek

Mindkét gyülekezetben megtartottuk ezen a nyáron is a gyermekhetet. Nagy örömünk volt, hogy a tavalyi évhez képest kétszer annyian vettek részt alkalmainkon, és megtanulhattak „okosan építkezni”, életüket helyesen felépíteni. Vasmegyeren a hét fénypontja újra a Csi-hu-hu volt. Szombaton családi istentisztelettel, gyermekműsorral, szeretetvendégséggel és a héten készült rajzok kiállításával záródott együttlétünk. Tiszarádon pedig a vasárnapi istentiszteleten szolgáltak a gyerekek műsorral a gyülekezet nagy örömére.

 

Biciklitúrák

A két gyülekezet ifjúságának túrázó kedvű tagjaival eltekertünk Tiszatelekre, és megmártóztunk a Tisza vizében. A fárasztó utat egy közös fagylaltozással is megkoronáztuk.

 

 


 

 

 

Ifjúsági kirándulás

A tiszarádi ifjúsági csoport egy részével Debrecen nevezetességeit tekintettük meg. Az Egyetem főépületével, a Nagytemplommal, a Református Kollégiummal és az ott lévő múzeummal ismerkedhettek meg ifjaink. Közös sétára is sor került a Nagyerdőn, és a Főtéren.

 

 

 


Gyülekezeti kirándulás

A nyár végén a két gyülekezet közös kirándulásra indult Szilvásváradra. Kisvasúttal együtt mentünk fel a Fátyol-vízeséshez. Idősek és gyermekek egyaránt felmásztak az Ősember-barlanghoz, majd gyönyörködve a táj szépségében lassan lesétáltunk a Szalajka-völgybe. A közös ebéd után a gyermekek a kalandpark izgalmas játékait próbálták ki. Végül megtekintettük a szilvásváradi református templomot, mely egy különleges kör alakú építmény. Közös énekléssel, bibliaolvasással adtunk hálát a nap áldásaiért, Isten teremtő bölcsességéért.

Szvoren Attila lelkész

 


Családi nap Kállósemjénben


Első alkalommal tartottunk családi napot Kállósemjénben, amelynek a célja az volt, hogy egyszerre több generáció lehessen együtt istentiszteleten, versenyzésben, játékban, közös étkezésben. S megtapasztaljuk azt a kijelentést: a gyülekezet valóban egy nagy család.

Az előkészületben sokan részt vettek. Sátrakat állítottunk fel, előkészítettük a bográcsok helyét. Megszólítottunk családokat. Összeállítottuk a délután programját. Így virradt ránk augusztus 11-e.

Elsőként a főzőverseny résztvevői érkeztek meg, hogy időben elkészülhessen az ebéd. A 11 órakor kezdődő istentiszteleten a tűz őrzőin kívül mindenki ott volt.  Bálám történetén keresztül szólt az üzenet az áldásról, s arról a védelemről, amit Isten az övéinek ad. A próféta beszél egy csillagról, amely „Jákóbból jön fel”, s amely ott fénylett egykor Betlehem, Jézus jászolbölcsője felett. A csillagról, amely ma is Isten örömüzenetén hirdeti, védelmet és áldást ígér a benne bízóknak.

Az istentiszteletet követően a parókia udvaron folytatódott tovább a nap. Megkóstoltuk a bográcsban készült finomságokat, valamint a szeretettel felajánlott süteményeket. A közös ebéd után folytatódott a beszélgetés. A gyerekeket és a játszani vágyókat pedig különböző ügyességi játékokkal kötöttük le.

Hisszük, hogy áldássá lett gyülekezetünk számára ez a nap!

Sipos Brigitta lp.


2013-as vakációs gyerekhét


A 2013-as nyár sem maradhatott volna el úgy, hogy a vakációs gyerekhét ne került volna megszervezésre. A hagyományoktól eltérve, most megpróbáltuk délelőtt tartani ezeket az alkalmakat, a kora délutánba belenyúlva. A 2013-as vakációs gyerekhéten egy házat igyekeztünk felépíteni, mind a térben látványosan, mind a lelkükben az Istenbe vetett hitre építve. Minden nap más-más történetet dolgoztunk fel, de minden egyes alkalommal egyre magasabbra épült a „lelki házunk”, melyben nagy segítséget nyújtottak a ráhangoló motivációs játékok, a sok aranymondás, a nap mint nap tanult énekek, imádságok is. Az éberségük fenntartására jól megmozgató játékokat játszottunk, úgy, hogy az kapcsolódjon a napi témához is. A Zöldfa étteremben való ebédek újabb élményekhez juttatták a gyerekeket, de ezután folytatódott a munka. A Parókiára visszaérve, minden napra volt egy kis foglalkoztató színezéssel, vágással, ragasztással. Az elmúlt években történeteket dolgoztunk fel a délután zárása kép ( Pancsinelló a kis fabáb, Patrícia St. Johns angol misszionáriusnő történetét).Most olyan távoli népcsoportok vallási kultúráját igyekeztünk bemutatni a gyerekeknek vetítéssel, az adott népcsoport jelmezébe öltözve, ahová még nem jutottak el teljesen az Isten igéi, a kereszténység. Meg volt a lehetőség most is adva a gyerekeknek a pontszerzésre, és igyekeztek is szorgalmasan gyűjtögetni azokat plusz munkával is, melynek a hétvégén meg is volt a „gyümölcse”. Az idén is sok felajánlást kaptunk szülőktől, melyet ezúton is köszönünk szépen. Ez utóbbi hét is hitben megerősödve, élményekkel gazdagabban ért véget, és bizakodva várjuk a következő évi vakációs gyerekhetet.

Vinklerné Győri Mariann

ifj. Jávor István


Vakációs Bibliahét – Nyírpazony

Ki a nagyobb? Erre az egyszerű kérdésre kerestük a választ egy héten keresztül a Nyírpazonyi Gyülekezet gyermekeivel, fiataljaival, és minden érdeklődővel. Segített Isten, hogy helyes választ kapjunk a kérdésre, Dávid és Góliát történetét végiggondolva.

Aranymondás és énektanulás adta meg a napjaink alaphangját, hogy tudjunk odafigyelni Isten Igéjére, és az Ő üzenetére. A Templomból egy rövid sétával minden nap átmentünk a Parókiára, ahol egy kis tízórai, majd játékok, vetélkedők, kézműves foglalkozások vártak a résztvevőkre. Délben jóllaktunk a finoman elkészített ebédből, majd pedig folytatódhatott a játék.

Vasárnap délután családi istentiszteletre hívtuk a gyerekeket a Gyülekezet közösségébe. Nagy öröm volt együtt látni kicsiket és nagyokat, családokat, régi és leendő „templomosokat”! Jó volt együtt maradni a szeretetvendégségen is az alkalom után, hogy jobban megismerhessük egymást!

Hálás szívvel gondolunk vissza az együtt töltött szép napokra, és reménykedünk benne, hogy lesz újabb lehetőség, amikor az együttlét örömét ismét megtapasztalhatjuk!

Nagy József

lp.


Amikor gyülekezetek találkoznak…


A 133. zsoltár szavai hívogattak minket Nyírtelekre, hogy találkozzunk: kálmánházi  és nyírtelki reformátusok. „Ó, mily szép és mily gyönyörűséges, ha a testvérek egyetértésben élnek! (Zsolt 133, 1) Beszélgetések, igei együtt gondolkodás, közös éneklés, bemutatkozásaink, gyermekek szolgálata, szavalat, szeretetvendégség tették gazdaggá ezt a délutánt számunkra.

Áldott legyen érte az Úr, hogy így is találkozhattunk Vele és egymással.

(D.I.)


Nyári élménybeszámoló Nyírkércsről és Nyírjákóról


Ifis Szalonnasütés

A szünidő elején a nyírkércsi és nyírjákói ifjúsággal szeretettel vártuk az őri ifis csapatot, akik biciklivel érkeztek hozzánk egy közös szalonnasütésre a jákói tó partjára. A közös délután énekléssel és igei tanítással kezdődött a Nyírkércsi Református Templomban. A lelki feltöltődés után Nyírjákóra mentünk, ahol előkerültek a szalonnasütés elengedhetetlen kellékei. A szalonnázás közben gitárkísérettel énekeltünk és örömmel nyugtáztuk örömteli napot zárhatunk mindnyájan, akik együtt lehettünk. Az őri biciklitúrásoknak búcsút intettünk és megígértük, legközelebb mi pattanunk kerékpárra, hogy meglátogassuk őket egy közös örömteli alkalom reményében.

Berekfürdői hét

A nyírkércsi és nyírjákói gyermekekből álló csapat, a laskodi és petneházi fiatalokkal karöltve, immár harmadik alkalommal táborozhatott együtt a nyírségi egyházmegye ifjúsági táborában Berekfürdőn, július 1-től 5-ig. A 40 fős kicsiny sereg hétfő délelőtt szállta meg a tábort. A közös áhitatokat, közös gitáros énekléseket, bibliai előadásokat színesítette a napi közös fürdőzés, karaoke verseny, szalonnasütés, tábortűz, és a sok-sok játék. Élményekben és hisszük bibliai ismeretekben is gazdagabban, Istenünkhöz közelebb kerülve térhettünk haza.

Nyírjákói Klub

Augusztus első napjaiban a nyírjákói templom harangjai a kicsiket hívogatták közös nyári konferenciára. A templomban tartott előadásokat és énekléseket követően a parókia udvarán felállított sátorban kézműves foglalkozások és ügyességi versenyek voltak. Sipos Petra, hűséges hittanosunk jóvoltából a gyermekek kipróbálhatták milyen egy igazi póni hátán lovagolni. Az utolsó napi kisvonatozás osztatlan sikert aratott mind kicsik és nagyok körében, ugyanis az utolsó járatra a segítők ültek fel, így ők sem maradtak ki ebből a nem mindennapi élményből. A közel hetven fős gyerekekből és felnőttekből álló csapat örömmel mondta: köszönjük az örömteli napokat, jövőre várjuk a folytatást!

5. Nyírkércsi Gyermek- és Ifjúsági Konferencia

Ebben az esztendőben augusztus 7-től 11-ig, immáron 5. alkalommal rendeztük meg nyári gyermekhetünket. Az előadások a Titus Alapítvány által készített „Építkezz okosan” című gyermekheti anyag alapján hangoztak el. A héten új ifjúsági énekeket tanultunk gitárkíséret mellett, valamint több vetélkedő, totó, pontgyűjtő verseny, játék, kisvonat tarkította a programot. A helyi óvónőket is köszönet illeti, akik hűségesen minden nap segítségünkre voltak, és nagyon ötletes foglalkozásokat tartottak a gyermekeknek. Az önkormányzatunk jóvoltából a térségjáró kisvonat minden délután rendelkezésünkre állt fiataljaink nagy örömére. Köszönjük a szorgos asszonykezeket, akik tízórait és ebédet készítettek minden nap a több mint száz fős gyermek és felnőtt seregnek. A hetet vasárnap közös eredményhirdetéssel és Úrvacsorai alkalommal zártuk. Köszönet érte minden segítőnek és Istenünknek, akinek áldásait élvezhettük e héten is!

Csonka Tibor lelkipásztor


Nyári hittantábor
Az ibrányi hittanos gyermekek és ifjak immár hagyományossá vált nyári táborozásának otthona idén is a Berekfürdőn található Megbékélés Háza volt. A július első napjaiban tartott pihenésünk során napi elmélkedéseink magvát annak a felismerése adta, hogy minden gyülekezet az egyes emberekből, a hívekből tevődik össze. Olyan keresztyén lelkekből, akik egyéni lelkületükkel gazdagítják gyülekezetük életét, ki-ki az Istentől kapott „indíttatás” mértéke és módja szerint. A résztvevő kisgyermekek, fiatalok, felnőttek ezt az indíttatást mélyíthettük el, így örömmel munkálkodva, egymás hite által épülve és gyarapodva.

A Biblia mélyebb megismerése mellett alkalmunk nyílt kavicsfestésre, a néptánc alaplépéseinek elsajátítására, citerázásra, és természetesen a gyógyvízéről híres strand naponkénti felkeresésére. Az utolsó esti tábortűznél melegedve sokunkban megfogalmazódott a jól ismert szlogen: „jövőre veletek ugyanitt!”


Istennek nyája Kálmánházán

Mindig öröm, amikor a hétköznapjaink sorába ünnepet, valami nem mindennapit ad az Úr. Ezt élhettük meg, amikor gyülekezeti délutánon vettünk részt, és így csendesedhettünk el az Úr előtt, igéjét, útmutatását hallgatva, azzal töltekezve. Kora délutántól készülődtek a testvérek, és készítették a vacsorát, hogy a lelki táplálék után, a megterített asztalhoz ülhessünk, és így is közösségben legyünk. Az 52. zsoltár szavai hívtak először minket, melynek üzenetét Dr. Gaál Sándor Esperes úr adta át nekünk. Mi is vallhatjuk a zsoltárossal, Dáviddal együtt, hogy olyanok vagyunk, mint a viruló olajfa, a körülményeink és mindannak ellenére, amit megélünk. Gyülekezeti tagok, hozzátartozók, presbiterek ezt követően arról hallgattunk meg egy előadást Esperes úr tolmácsolásában, ami egy interaktív beszélgetéssé formálódott, hogy mi is az egyház, mit jelent az egyházban élni, milyen feladatai, kötelességei vannak az egyháztagoknak. Így visszatekinthettünk a mögöttünk lévő útra, feltérképezhettük, hogy hol is tartunk, és előre is tekinthettünk, milyen távlatunk, távlataink vannak a jövőnkre nézve. Ez az beszélgetés folytatódott tovább egy bibliaiskolai alkalom keretében, amikor az Egyházi Jövőkép Bizottság kérdőívét tekintettük át. Köszönjük Esperes úr szolgálatát, és velünk töltött idejét. Legyen Istennek hála a gyülekezetünkért, és mindazokért, akik hozzátettek ahhoz, hogy ez a gyülekezeti nap létrejöjjön. Istennek legyen hála azért, hogy ezen a napon, az Ő kegyelméből megállhattunk: vissza, - és előre tekinthettünk.

(D.I.)


Áldást kívánunk Andrássy Gergely tiszanagyfalui lelkipásztor és Andrássyné Kovács Réka családja életére 2. gyermekük Katinka születése alkalmából!


 


Ifi kirándulás


2013. augusztus 2-án csapatépítő kiránduláson vett részt a Kállósemjéni Református Egyház ifjúsági csoportja, ami Mátraházán és környékén került megrendezésre.

A kirándulás a parókia udvarán kezdődött pénteken a gyülekezővel és 8 órai indulással. Első állomásunk Gyöngyöspatán volt a Kisboldogasszony katolikus templomban, ahol csak keveset tartózkodhattunk, de megtudhattuk, hogy a templom a 12. században épült, és a 13. században építettek elé harangtornyot. A 16. században került ide a hazánkban egyedülálló Jessze-oltár, ami Jézus születését mutatja be, az ágain pedig Jézus ősei, királyok és próféták láthatók.

Következő állomásunk a gyöngyösi Orczy kastély és múzeum volt, ahol a földszinten egy vadásztörténeti kiállítást nézhettünk meg, valamint itt kapott még helyet az Orczy család életét bemutató kiállítás. A központi aulában egy mamut csontvázát állították fel, amit az egyik helyi lakos kertjéből került elő 1949-ben. Az emeleten helytörténeti kiállítás található, ami Gyöngyös életét és híres épületeinek történetét mutatja be. Többek között itt látható még egy ásványkiállítás, ahol a világ minden pontjáról összegyűjtött csodálatos ásványokat láthatják a látogatók. Helyet kapott még itt egy ősállat és egy ősnövénytani kiállítás az állatok csontvázaival és növények kőben megmaradt lenyomataival. A múzeum kertjében is sétáltunk egyet, ahol készült egy csoportkép is. A Mátra Múzeumban egy természetrajzi kiállítás és gyűjtemény található állatokból, madarakból, bogarakból, hüllőkből, halakból és egyéb állatokból. Ebben az épületben került kialakításra egy kisebb őserdei ösvény, ami szintén sok érdekességet tartogatott számunkra.

Folytattuk utunkat Mátrafüredre, itt egy palóc néprajzi magángyűjtemény és palóc babák kiállítása van, ami a palóc emberek életét, öltözködését és ünnepi viseletüket mutatja be családi állapotuk és életkoruk szerint.

Mátraházáról a Kékestetőre mentünk fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékbeli tájra 1014 méteres magasságból.

Innen mentünk Parádsasvárra, itt a kocsi-múzeumot nézhettünk meg, ahol megismerhettük a korabeli lovas-kocsik készítésének módját, és azok típusait rendeltetésük szerint.

Parádsasváron ellátogattunk egy házaspárhoz is, akik megmutatták nekünk az üvegcsiszolás rejtelmeit, és csodálatosan szép üvegpoharakat, kelyheket és egyéb ólomkristályból készült tárgyakat láthattunk.

Utunk innen a református lelkészi üdülőbe vezetett, ahol már vacsorával vártak minket. Ezt követően egy már megszokott ifis hangulatú beszélgetésbe kezdtünk, a téma Dániel könyve alapján az elhurcolt ifjak engedelmessége volt, akiket bölcsességgel és bátorsággal is megáldott az Isten. Tartalmas, gondolatébresztő és építő mind az ige, mind annak a megbeszélése. Levezetésképpen egy késő éjszakába nyúló társasjátékozás kezdődött, amit mindenki nagyon élvezett.

A második napon, szintén Dániel könyvéből szólt az ige. Elhangzott a tanítás: a hívő lélek engedelmességének három következményéről: felelősséget vállal másokért; így áldás embertársai számára, valamint öröm tölti el miközben engedelmeskedik. A reggeli után egy erdei ösvényen elmentünk a sástói kőbányában kialakított kalandparkba, ahol a bátrabbak sok mindenben kipróbálhatták magukat. Ilyen volt például a falmászás, a hegyi bob, vízi-gömb, vízi akadálypálya, függőhíd és még sok minden más. Itt nagyon elfáradtunk, de nagyon jól éreztük magunkat, és mire visszaértünk az üdülőbe, már nagyon finom ebéddel vártak minket. Az ebédet követően hazaindultunk, de útközben megálltunk Mezőkövesden a Zsóry fürdőben, ahol a hétvégét egy fürdőzéssel zártuk le. Hazaérkezésünk az esti órákban volt.

Reméljük, hogy lesz még rá alkalmunk ilyen hasonlóan jó és tartalmas hétvégét együtt eltölteni a csapattal, mert mindenki nagyon jól érezte magát.


Istennek báránykái Kálmánházán

 


Istennek itt is vannak báránykái. Ennek bizonysága lehetett az a hittanos nap, amikor a gyermekek újra a református templomban gyülekeztek össze Isten igéje körül, hogy az elveszett és megtalált bárányról (Báránykáról) és a Jó Pásztor Jézus Krisztusról tanuljanak.
A nap folyamán az éneklés mellett, a gyermekek kreativitásukat is megmutathatták, amikor képeslapot és báránykás képeket készítettek, színeztek, báránykás tartót fabrikáltak, rejtvényt fejtettek.
Köszönjük a megterített asztalt, a támogatásokat, és legfőbb köszönet azé az Istené, akinek bárányai vagyunk, itt Kálmánházán.

 

(D.I.)

 


Bibliai napközi Ibrányban

Az idén is nagy várakozással tekintettünk a Bibliai napközi elé, melynek során a szünidő első napjaiban előbb Baktalórántházán vettünk részt a gyermeknapi rendezvényen, majd pedig a templomban és parókián tartottunk egy hetes együttlétünket: énekkel és játékos feladatokkal Jónás próféta életének tanulságos eseményeit számbavéve. Együtt mondtunk hálát Isten megtartó kegyelméért, az elmúlt tanévért, és kértük Isten áldását a vakáció idejére mindnyájunk számára.


Gyülekezeti kirándulás

A nagykállói gyülekezet hatvanfős kiránduló csoportja 2013. július 22-én buszkiránduláson ismerkedett meg „a szatmári templomok útja” nevezetességeivel. Csengerből Bartha Gyula esperes úr igazított útba bennünket, meglátogattuk Csengersima, Nagyszekeres, Kisszekeres, Tiszacsécse, Szatmárcseke nevezetességeit. Itt Kölcsey Ferenc sírjánál Dr. Vonza András főgondnok úr előadásban emlékezett meg a nagy költőről, politikusról. Horváth György lelkész imádságban kérte Isten áldását hazánkra és népünkre, a Himnusz eléneklése után megkoszorúztuk a nagy magyar sírját. A csónakfejfás temető elvarázsolt bennünket. Ezt követően a túristvándi, tarpai, csarodai, tákosi nevezetességek megtekintése következett. Mindenhol lehetett vásárolni szuvenírt, helyi finomságokat, például többféle lekvárt, beregi keresztszemes hímzéseket, kapros öntetű lapcsánkát. A résztvevők életkora 10 és 90 év között volt. Fáradságos, de tartalmas napot töltöttünk együtt. Mindenki boldog örömmel ismételné meg a kirándulást a jövő évben. Istené legyen a dicsőség!

Berekfürdői református tábor

A táborozás felejthetetlen élményeket hagyott a szívünkben. 49 fővel indultunk útnak, 40 táborozó és 9 fő felnőtt segítő résztvételével. Mint minden eddigi évben, idén is rengeteg segítséget és támogatást kaptunk a gyülekezettől. A napokat áhítattal kezdtük, majd ezt bőséges reggeli követte. Minden délelőtt bibliai foglalkozáson vettünk részt, ahol Dánielről és három társáról: Sidrák, Mésák és Abednégóról tanultunk. Példaként állt elénk hitük, hogy semmilyen kényszerítő erő hatásra nem tagadták meg Istenbe vetett hitüket. Délután egy órakor volt az ebéd, ami szintén bőséges és finom volt. Ezt követően a strandra mentünk, ahol mindenki jól érezte magát, sokat játszottunk, kellemesen elfáradtunk. Vacsora után az est közös programja a családi vetélkedő kezdődött. Ebben a két órában sokat nevettünk, szórakoztunk, és a hitbeli tudásunk is gyarapodott. Az öt nap alatt a csapat teljesen összekovácsolódott, testvéri, baráti kapcsolatok alakultak ki, és voltak, akik a tábortól könnyes szemmel búcsúztak el. Aki ezen a táborozáson részt vett, nem csak testileg, hanem lelkileg is gyarapodott, közelebb kerülhetett az Istenhez. Táborozásunk vezérigéje a Márk 6,50 volt, amikor Jézus azt mondja: „Bízzatok, Én vagyok, ne féljetek!” Ezt az igét úgy érzem egész életünkre nézve szívünkbe zártuk.(Szerencsi Zsuzsanna)

Szeretettel hívunk minden kedves érdeklődőt a Magyar Continental Singers Contini nevű gyermekcsapatának turnézáró előadására. Az énekes és jelenetekkel színezett alkalom 2013. július 24.-én, 18.00-kor kezdődik a Tiszanagyfalui Művelődési Házban. A belépés díjtalan, adományokat a turné költségeire elfogadnak. Várjuk az érdeklődő gyülekezeti tagokat, lelkipásztorokat, minden korosztályból.
Andrássy Gergely lelkész

„Kapuk nyíljatok…”

Ezen a nyáron Nyírtelken is megnyíltak a „hittanos-napok” kapui, ahol a hittanos gyermekek, a konfirmált fiatalok, és a gyermekistentiszteletre járó gyermekek léptek be. A három napon kincskeresőkké váltunk gyermekek és segítők. Nem csak az udvaron keresték a gyermekek az elrejtett „kincseket”, hanem napról napra az Ige körül is. Beszélgettünk a szántóföldbe rejtett kincsről, a magvetőről, az elveszett és megtalált bárányról, és a természet kincseiről, amelyeket Istentől kaptunk ajándékba. Énekekkel, imádságokkal  és aranymondásokkal gazdagodtak a gyermekek, és mindazokkal az elkészített kincsekkel, amelyek a kezük között született meg: a hála – virág, amelyre felkerült, hogy számukra mi a kincs, és érték;  a gyöngyből fűzött karkötők;  a báránykás tartó pet-palackból;  a decoupage technikával díszített kövek, melyekre a természet értékei közül kerültek képek;  és a csoportunkat ábrázoló plakát, mely arra emlékeztet minket, hogy mindnyájan Isten báránykái vagyunk. Egy „akadályverseny” keretében ismereteikről számot is adhattak a gyermekek.  A hét zárásaként az ökotáborba kaptunk meghívást, ahol a gyermekek nagy kedvvel játszottak, énekeltek, meséltek, s valóban a természet értékeit csodálhatták meg. A hittanos napokról a gyermekek és segítőik a vasárnapi istentiszteleten tettek bizonyságot, hogy így a gyülekezet tagjai is részesévé váljanak annak az élménynek, ami a miénk lehetett ebben a 3 napban. Köszönet minden segítőnek a tanításért, a kézműves foglalkozásokban a segítőknek, köszönet, azért a „háttérmunkáért”, hogy mindig került finom falat a megterített asztalra, és hogy egész napra kijutott a finomságokból. Köszönet az elmondott imádságokért, és az anyagi támogatásért. S legfőképpen legyen dicséret azé az Istené, aki megengedte, hogy gyermekeinkkel így is találkozzunk, hogy így is együtt legyünk Isten igéjével, és tanuljunk egymástól, egymásról, mint Isten drága kincsei ebben a világban. SDG
(D.I.)

SZERETETHÍD NYÍRTELKEN
Önkéntes napra gyülekeztek a reformátusok Nyírtelken. Ezen a napon megélhettük újra, hogy egy testnek tagjai vagyunk, és hogy minden tagnak megvan a maga funkciója, ahogyan nekünk is képességeink, tudásunk szerinti feladatunk, küldetésünk. Így a közös szolgálat édes ízét tapasztaltuk meg abban, hogy a templom, és gyülekezeti ház körül munkálkodtunk: takarítottunk, kertészkedtünk, parkot rendeztünk, épületet javítottunk, kerítést festettünk. Áldott legyen az Úr a közös szolgálatért!
(D.I.)

E-misszió Kálmánházán

A teremtés hete hívta életre azt a hittanos napot, amely Kálmánházán volt a gyermekek körében. Ezen a napon a hittanos gyermekek gyülekeztek össze a templomban, és a teremtés történetből kiindulva a megye természeti kincseit ismerhették meg. A segítőnk ebben, a nyíregyházi E-misszió,  Természet, és Környezetvédelmi Egyesület volt. A kivetővel színessé tett előadás alatt a gyermekek a megye természeti kincseiről, különlegességéről hallhattak, majd  egy akadályverseny keretében mérettettek meg.
Köszönet az E-misszió munkatársainak, Tündének és Tamásnak, s a gyülekezeti tagoknak az előkészítésben, és a hittanos napon nyújtott segítségéért. SDG
(D.I.)

Gyermekhét Laskodon és Petneházán

Isten iránti hálával számolhatunk be arról, hogy június 17-21. Laskodon, majd június 24-28. között Petneházán bibliai gyermekhetet tartottunk. A Titus Hitéleti Alapítvány jóvoltából az Építkezz okosan című, gyermek evangelizációs anyagot vettük végig a hét folyamán. Mindkét gyülekezetben több mint 50 gyermek vett részt, és több mint 20 segítő szolgált. A héten uralkodó szeretetteljes együttműködés, békesség, összetartás, és - mind a résztvevők, mind a segítők részéről tapasztalható - lelkesedés megörvendeztette a szívünket. Minden napot imádsággal kezdtünk, amit éneklés, énektanulás, és a szabályok ismertetése követett. Az éneklés gitárkísérettel történt. Egy kis ráhangoló játék után következett a Bibliai történet, majd az aranymondás-tanulás. Tízórai után játék, majd csoportmunka következett barkácsolással. Játék, majd kis ebéd után bezártuk a napot énekléssel, a következő napról szóló tájékoztatással és imádsággal. A második naptól folyó pontverseny nagyon fellelkesítette a gyermekeket, szorgalmasan tanulták az aranymondásokat, énekeket, rajzoltak a tanultakról, beszámolót írtak a hétről, barátot hoztak, így gyűjtögetve pontjaikat. Az utolsó nap eredményhirdetés következett. Minden gyermek ajándékcsomaggal tért haza.  Vasárnap a gyermekek a templomban beszámoltak a héten tanultakról a gyülekezet előtt.
Baracsi Zsolt lelkipásztor, Petneháza, Laskod

5 napos Bibliai Klub Ramocsaházán

Idén is megrendezte gyülekezetünk a hittanosok számára június 24-28. között az 5-napos klubot.
Napi programjainkon több mint 60 gyermek vett részt és naponta a gyülekezet felnőtt tagjai nyújtottak segítséget. Különösen is nagy jelentősége volt a gyülekezeti ifjúsági csoport szolgálatának, akik a magas szintű énekvezetést, énektanítást végezték napról napra. A gyerekek a 9.00-14.00 óra közötti foglalkozásokon a Szentírás üzenetével gazdagodhattak, csoportos vetélkedőkön, versenyeken, szabad játékfoglalkozásokon erősíthették hitüket meglevő, kialakuló baráti kapcsolataikat.
A tartalmas, mozgalmas hét lezárása a vasárnap délelőtti istentisztelet keretében zajlott, ahol az istentiszten a gyermekek szolgálata mellett nagy bizonyság volt egy fiatal felnőtt keresztségben való részesülése és konfirmációs fogadalma.
Dr Gaál Sándor esperes, Ramocsaháza

Gitáros találkozó Tiszanagyfaluban
2013. június 1-én egyházmegyénk területéről 10 gyülekezetből, közel 50 gitáros indult el és érkezett meg Tiszanagyfaluba, ahol az immáron hagyománnyá vált nyár eleji gitáros találkozót szerveztük meg. Volt köztünk olyan, aki mindhárom eddigi gitártáborban ott volt, de új érdeklődők is megismerkedhettek a gitározás és egy jó közösség élményével. Programunkat közös énekléssel, gitározással kezdtük, majd Bodnár Máté, Besenyőd, Levelek és Magy lelkipásztora tolmácsolta számunkra Isten üzenetét egy áhítat formájában. Az együtt töltött hosszú délelőtt folyamán közös játékra is sor került, majd pedig az ebéd elfogyasztása közben az elmúlt évi tábori képekből és videókból szemezgettünk mindenki nagy örömére. Külön öröm volt számunkra, hogy nem csak a régiek jöttek el a találkozóra, hanem érdeklődő, és gitározni vágyó fiatalok is szép számmal képviseltették magukat. Hálát adunk Istennek a találkozásért, és mindenkit bátorítunk, hogy jöjjön el az idén nyáron is megrendezésre kerülő immáron IV. Egyházmegyei Gitártáborba, amely 2013. augusztus 12-16 között lesz megtartva Berekfürdőn.
Andrássy Gergely, Tiszanagyfalu

Életképek Tiszanagyfaluból

2013. május 20-án, Pünkösdi Családi Napra gyűltek össze a tiszanagyfalui reformátusok. Ünnepünket énektanulással kezdtük a templomban, majd egy jelenet keretében vehettük át Isten üzenetét a gyülekezet egységéről. A délelőtt folyamán a gyermekek és az idősebbek is játékos vetélkedőkön vehettek részt, majd pedig a közel 140 fős gyülekezettel együtt fogyaszthattuk el a reggel óta helyben készülő ebédet. Délután a különböző korosztályok és nemek tagjai mérhették össze focitudásukat. Eközben a gyermekek pónilóra és hatalmas munkagépre szállhattak, hogy magasabbról is megismerhessék a környéket. Hálát adunk Istennek azért, hogy a Szentlélek Ünnepén valóban egy nagy családként, egységben és békességben lehettünk együtt, ezzel is építve Urunk országát.
5 napos klub
2013. június 17-21 között bibliai gyermekhetet tartottunk gyülekezetünkben. Naponta 45-50 gyermek vett részt a napközis héten, melyen a Titusz Hitéleti Alapítvány „Építkezz okosan!” című vezérfonala alapján vettük át Isten üzeneteit. A napi programot énektanulással kezdtük, majd a történetek feldolgozásával és aranymondás tanulással folytattuk. A tízórai után akadálypálya és sokféle más játék kötötte le a résztvevőket, majd pedig a kreatív foglalkozás és az ebéd következett. Ezt követően a déli hőségben a templomban hűsöltünk filmet nézve, majd a délután folyamán még egy kis ismétlés, és valamilyen vizes játék jött sorba egészen az uzsonnáig.Jó volt látni a gyülekezet segítőkészségét és összetartását, amelynek köszönhetően mindig volt néhány fiatal és felnőtt segítő, akik az étkeztetésben, a felügyeletben és minden szükségesben segíteni tudták a szervezőket. A gyermekek jó része a vasárnapi istentiszteletre eljött, ahol egy rövid ízelítőt adtunk arról, amit tanultunk és átéltünk a héten. A gyülekezet örömmel fogadta azt a pár perces képvetítést is, amelyet a táborozók szolgálata után levetítettünk az istentiszteleten. Ezt követően a gyermekek átmentek a gyermekistentiszteletre, ahol az istentisztelettel párhuzamosan, hétről hétre tovább mélyíthetik ismereteiket, és gyülekezethez való kötődésüket.
Andrássy Gergely lelkész>
A Nyírségi Református Egyházmegye Ibrányi Idősek Otthona bemutatása

koszorú, virág- és sírcsokrok kötése...

Látogató számláló