Generációk találkozója - 2017. október 28.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából Szabolcs község egykori református általános iskolájának állítottak emléket a település lakói október 28-án, szombaton. Az iskola sok öregdiákja érkezett vissza erre az alkalomra, hogy újra találkozzanak egykori társaikkal, felelevenítsék a régi idők emlékeit és erősítsék egymást abban a hitben és szeretetben, amit az intézmény szárnyai alatt kaptak. A hálaadó istentisztelet és az egykori iskola helyén épült emlékmű felavatása után a Kiss Stúdió Színház: A fundamentum áll c. színielőadását tekinthették meg a vendégek. Az ünnepi program záróakkordjaként gyönyörű zsoltár- és ifjúsági énekek hangzottak fel a debreceni Hírnök zenekar tolmácsolásában. Köszönjük Dr. Gaál Sándor Esperes Úrnak a hálaadó istentiszteleten és az azt követő megemlékezésen vállalt szolgálatát.


Szuper ősök, szuperhősök!


Az Apagyi Református Egyházközségben 2017. július 24-29. között tartottuk meg a napközis gyermektábort. A tábort a Vasárnapi Iskolai Szövetség anyaga vezette.  Gedeon, Jósiás, Jeremiás, Mária és Márta, valamint Pál apostol életeseményein és istenélményein keresztül véstük a szívünkbe a reformátori alapelveket. Összesen 49 gyermek vett részt az alkalmakon.

Hétfőtől péntekig hasonlóan alakultak a napi programok:

9:00 Gyülekező a templomban, énektanulás (ismétlő kérdések)

9:20 Történetmondás, aranymondás

10:00 Tízórai

10:40 Csoportos foglalkozások (4 csoport, 3 helyszín – feladatlapok, kézművesség, szabadtéri játék)

12:00 Meleg ebéd a menzán

13:00 Éneklés, Reformátori történet (Luther, Kálvin, Károli élete dramatizálva, vetítve)

13:30 Latinóra („szolák”), ismétlő kérdések

14:00 Uzsonna

14:30 Szabadtéri játék

15:00 Elbocsátás

Pénteken ebéd után a csapatok a teljes hét anyagát lefedve egy 8 állomásos vetélkedőben vettek részt, ahol voltak gyorsasági, ügyességi, bibliaismereti feladatok is. A gyerekek minden munkáját, megszólalását „dukátokkal” (játék érmék) jutalmaztuk, amit pénteken uzsonna után a diákpiacon vásárolhattak le különböző ajándékokra.

Nagyon sokat segítettek a szülők, gyülekezeti tagok az előkészítésben, a lebonyolításban. Felajánlásokból valósultak meg a tízóraik és az uzsonnák is. Rengeteg rágcsálnivalót, aprósüteményt, ásványvizet, üdítőt kaptunk. Néhány szülő a teljes csapatnak szendvicset, bundáskenyeret, kakaós csigát, lángost, fánkot készített. Hála és köszönet érte.

A hét folyamán a 4 állandó segítség mellett, alkalmanként 10-12 felnőtt szolgált a gyerekek között.

A vasárnapi istentiszteleten a táborban részvevő gyerekek énekekkel, aranymondásokkal szolgáltak a gyülekezet felé.

A hetet családi délutánnal zártuk. Üstben készült a babgulyás, a gyerekek a szüleikkel együtt kézműveskedhettek, volt trambulin és ugráló vár is.


Nyírbogátiak a Csillagponton


2017. július 25-e és 29-e között került megrendezésre a Csillagpont nevű református fesztivál Debrecenben, amelyen gyülekezetünkből 5 fiatal is részt vett. Kisbusszal utaztunk, reggelente 8 óra körül indultunk, majd késő este értünk haza. Rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtunk ez alatt a pár nap alatt. Nagyon jó volt nap mint nap látni, ahogy a négyezer résztvevő fiatal együtt imádkozik, és a rossz dolgokat félretéve érzi jól magát. Érdekesebbnél érdekesebb programokon vehettünk részt napközben, játékokon, előadásokon, áhitatokon egyaránt, az estéket pedig koncertekkel zártuk. Mivel 16 különböző országból jöttek a rendezvényre, nem csak magyar, hanem más nemzetiségű fiatalokkal is megismerkedtünk. Annyira jó kapcsolat alakult ki köztünk, hogy van, akivel a mai napig is kommunikálunk. Számomra ez volt az egyik legmeghatározóbb nyári élmény, mert sok mindenre megtanított, illetve sok mindenben erősített meg. Megtanított arra, hogy igenis merjek szembemenni a VILÁG dolgaival. Sokan mondják/gondolják azt, hogy a vallásukat gyakorló emberek nem is élnek igazán, nem használják ki az élet adta lehetőségeket. Ha valami, akkor a Csillagpont teljes mértékben rácáfolt erre az álláspontra, hiszen mi megmutattuk, hogy alkohol, drog és egyéb káros dolgok nélkül is jól tudjuk magunkat érezni. Szerintem mindannyiunk hitét megerősítette ez a néhány nap, sőt, sokáig szörnyen hiányérzetünk volt a mindennapos közös igehallgatás hiánya miatt. Lassan szoktunk vissza a hétköznapokhoz, és még mindig felemlegetjük a közös nyári emlékeket. Összességében nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük Tiszteletes Úrnak a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a fesztiválon, és reméljük, hogy két év múlva újra ellátogatunk! (Hermanovszky Laura ifjúsági bibliaköri tag)


Gyermek Bibliai Hét Nyírcsászáriban


A Nyírcsászári Gyermek Bibliai Héten 2017. augusztus 14-18-ig a Vasárnapi Iskolai Szövetség nyári programját vettük végig a résztvevőkkel, amelyen
Kertészné Iványi Ágnes területi vezető is szolgált. A gyermekprogramra és egyéb
felnőtt alkalmakra az előző héten az Evangéliumot Minden Otthonba Alapítvány
munkatársai hívogattak a településen, akik lelki beszélgetéseket folytattak a
családokkal és iratmissziós kiadványokkal is megajándékozták a felnőtteket és a
gyermekeket.

Az öt napos Örömhír tábor témája „Az egyetlen út” volt. A héten Bibliai
történeteket, Aranymondásokat és énekeket tanultunk a gyermekekkel Krisztus
egyedül üdvözítő kegyelméről és az örök életről, amelyeket hit által kaphatunk
meg Isten irántunk való végtelen szeretetéből ajándékként. Napról napra egy
misszionáriusnak az életútját is meghallgattuk, valamint pontokat gyűjtöttek a
résztvevők Aranymondás felmondásával, énekléssel, rajzzal és egyéb alkalmi
feladatokkal, amelyért az utolsó nap jutalmat kaptak. A gyülekezeti önkéntesek
és hitoktatók a szabadidős tevékenységben és a szeretetvendégségen is örömmel
szolgáltak a gyermekek felé.

Istené legyen mindenért a dicsőség!

Mert úgy szerette Isten a
világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem
örök élete legyen.
” János 3,16.

"Megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek." Tit 2,11.


Visszatekintés


A Vajai Református Egyházközség 2017-es gyermek és ifjúsági programjából állítottunk össze egy kis visszatekintőt.
- Tavasz végén gyermeknapot szerveztünk a baktalórántházai erdőben. Csodálatos környezetben élvezhették a gyerekek a kikapcsolódás és a játék örömét. A mi Teremtő Urunkat hozta számunkra közelebb a természet szépsége, csöndje és nyugalma.
- Júliusban a hagyományokhoz híven gyermektábort szerveztünk Fűzérkajatán.  Már évek óta érezzük, hogy Fűzérkajatára nem kirándulni, hanem HAZA megyünk. El sem tudnánk képzelni, hogy úgy teljen el a nyár, hogy nem élhettük át a zempléni hegyvidék szépségét. Üres maradna a szünidő, ha nem járnánk be a jól ismert túrázó helyeket, nem látnánk a szívünkhöz nőtt látnivalókat. Sehol sem kapunk annyi örömöt, kikapcsolódást, feltöltekezést, mint ebben a pici zsákfaluban. A táborozás hete alatt megtöltjük a települést élettel, vidámsággal, és mi is szeretetet kedvességet elfogadást kapunk. Az áhitatok a közös játék, vetélkedő, angyalkázás közelebb hozza egymáshoz a különböző korú gyerekeket és folyamatosan érezzük és tapasztaljuk Mennyei Atyánk áldásait.  Köszönjük azoknak a gyülekezeti tagoknak a munkáját, akik minden évben velünk jönnek, főznek, odafigyelnek a gyerekekre, szeretettel szolgálnak közöttünk és otthonuknak érzik a tábort!
- Augusztusban ismét megtartottuk a már évtizedek óta hagyománnyá vált Ifjúsági Konferenciát. A napkezdő áhitat után a fiatalok előadásokon vehettek részt, majd csoportos beszélgetéseken dolgozták fel a témát. Délután könnyedebb kikapcsolódás várt rájuk. Első nap a Nyírbátorban a strandon élvezhették a felfrissülést, második nap az Őrálló dicsőítő zenekar adott koncertet, harmadik nap a fiatalok szolgáltak az idősek otthonában és utolsó nap a templomban. Az estét evangelizációs alkalommal és szalonnasütéssel zártuk. Feltöltekezés volt mindannyiunk számára a közös együttlét.


Nyári gyermekhetek Nyírkércsen és Nyírjákón


2017. június 21-től 25-ig Nyírjákón, 2017. június 28-tól július 2-ig Nyírkércsen tartottunk ifjúsági és gyermekhetet, napi 80-120 gyermek és fiatal részvételével. A gyermekek a Reformáció 500. évében együtt tanulhattak a reformáció jeles alakjairól és az igei alapokat is elsajátíthatták Emellett sok ének és játék, többek között ugrálóvár, trambulin, csocsó, ping-pong, póni lovaglás valamint kisvonatozás is színesítette az együttlétet.

Készültek a Reformáció 500 jegyében arcfestések és csillámtetoválások is, és természetesen minden nap meleg ebédet is biztosítottunk a jelen lévőknek. A támogatást ezúton is köszönjük a kedves gyülekezeti tagoknak és a Nyírségi Református Egyházmegyének. SDG!

Csonka Tibor lp.


 

 


„Formálódj”- nap


„Tiszta szívet teremts bennem Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!”(Zsolt 51, 12.)

Ezt az Igét választottuk a besenyődi, leveleki és magyi református gyülekezetek közös reformációs emléknapjának vezérigéjévé.

Két hónapos előkészület után, október 28-án tartottuk meg „Formálódj” napunkat, melyet áhítattal kezdtünk a Leveleki Református Templomban. Ezután közösen sétáltunk át a Művelődési Házba, ahol Dr. Baranyai Norbert irodalomtörténész, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója tartott érdekes előadást számunkra a reformáció magyarországi terjedéséről. Kisebb szünet és éneklés után Fekete Anna pszichológus bizonyságtételét hallgathattuk meg, aki kifejtette nekünk tudományosan is a hit lélektani hatásait az emberek életében.

Újabb énektanulás után bemutathattuk a Lycium című zenés színdarabot, a gyülekezeti tagokból összeállt 23 főt számláló színtársulat segítségével. A színdarab, a Debrecenben található Lycium fa történetén alapszik, és arra teszi a hangsúlyt, hogy erőt kell meríteni a régi korok eseményiből ahhoz, hogy a mai korban is ugyanolyan bátran tudjunk részt vállalni és újat alkotni az egyházunkban, mint azok az emberek, akik küzdöttek és akár meghaltak érte, több száz évvel ezelőtt.

Feledhetetlen bizonyságtétel következett, amely maradandó élménnyé vált mindenki számára. Terbócs László leveleki presbiter, gyülekezetünk oszlopos tagja, egy kerekasztal beszélgetés keretein belül számolt be arról az életének és hitének meghatározó eseményéről, amikor Haitin töltött néhány hetet a pusztító földrengés után. Újra élte a megtapasztalt borzalmakat ahhoz, hogy velünk is megoszthassa hite elmélyülésének történetét, melyet teljes csendességgel és meghatódottsággal hallgattak az emberek.

Az asszony testvérek voltak olyan kedvesek, hogy előkészítettek egy nagyon bőséges szeretetvendégséget, s kötetlen beszélgetésre került sor, amelyet színesített egy a gyülekezeti tagok tulajdonában lévő régi énekeskönyvekből, Bibliákból, imádságos könyvekből, hittankönyvekből összeállt kiállítás. A szeretetvendégség része volt egy hatalmas torta elfogyasztása is, amely egy közös „születésnapi torta” volt az 500 év emlékére.

Ezek mellett pedig megindulhatott az imasétán való részvétel, amelyet az öt reformátori alapelv alapján állítottunk össze. A napunk zárásaként fáklyákkal, dicséretet énekelve vonultunk vissza a református templomba, a záró áhítatra, keretet adván az emléknapnak. Önmagunk formálása volt a napot megnyitó áhítat üzenete, a záró áhítaton pedig ahhoz kértünk el Istentől erőt, hogy másokat is formálhassunk. S, mint a nap megkoronázásaként, gyülekezeteink ezen a napon debütáló közös kórusa énekkel adott hálát Istennek ezért a szép napért, és az elmúlt 500 évért.

 

Köszönjük Istennek azt a hatalmas kegyelmet, hogy pont mi lehettünk az a generáció, akik megélhettük ezt a jubileumi évet.

Simon-Kardos Kitti és Simon Döme András>
A Nyírségi Református Egyházmegye Ibrányi Idősek Otthona bemutatása

koszorú, virág- és sírcsokrok kötése...

Látogató számláló