Isten gyermekeinek tábora

2017. július 10-15. között került megrendezésre a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség szervezésében az 5+1 Napos Bibliai Klub nevű napközis gyerektáborunk. Idén 180 hittanos gyermek vett részt, akik bár különböző iskolákból és évfolyamokról jöttek, egy dologban mégis hasonlítanak: ezzel a táborral is esélyt kaptak arra, hogy Isten családjába tartozhassanak.

Számtalan, színes programban vehettek részt a táborozók. Az áhítatok, előadások, játékok, kézműves és logikai feladatok mellett hitoktatók és lelkészek foglalkoztak velük és tanították őket, valamint 18 segítőkész fiatal leste kívánságaikat. Szombaton pedig családjukkal tölthették el a tábor utolsó, de felejthetetlen napját, és egy izgalmas bábelőadás után csapatversenyben mérhették össze tudásukat.

Csodálatos dolognak tartom azt, hogy ezek a gyerekek már egészen kicsi koruktól kezdve ilyen szeretetközösségben nőhetnek fel, főleg a mai világban, ahol ez egyáltalán nem természetes, az pedig szintén egy hatalmas ajándék, hogy a +1. napon a családtagjaik is megtapasztalhatták azt a békességet és örömöt, amely ebben a nagy családban a Családfő jelenlétéből sugárzik.

 

Az idei tábor témája az volt, ami igazából egész életünk lényege is: a cél, életünk céljának elérése. A TV-ből, a reklámokból is sokszor hallhatjuk a felszólítást: „Érd el a célodat!” „Higgy magadban!” „Meg tudod csinálni!”. Aztán a tanárainktól pedig néha azt a visszajelzést kapjuk: „Fiam, te ehhez nem értesz” vagy „Belőled sosem lesz semmi”. Ezért nem csoda, ha a gyerekek felteszik a kérdést: „Akkor most mi az igazság? Kinek higgyek? Azt mondják, érjem el a célomat, de hogyan? És azt is, hogy higgyek magamban, de mégis minek, ha olyan fiatal és tapasztalatlan vagyok, és ha magamra nézek, elcsüggedek. Talán tényleg nem lesz belőlem semmi…”. Én személy szerint sokat gondolkodtam ezeken a kérdéseken, hiszen összezavart a sokféle szemlélet, ahogy az emberek láttak. De rajtam kívül még rengeteg ember gyötrődik hasonló gondolatokkal, gyakran nem csak a fiatalok, hanem a felnőttek is. Ezért nagyon jó és hasznos, hogy ezek a tanulók már gyermekkorban megtudhatják az igazságot magukról, egymásról, attól, Aki legjobban ismeri és szereti őket, Aki megteremtette őket, Aki már a születésük előtt tudta, hogy mi célból helyezte el őket ebben a világban.

Sokat tanulhattak arról, kik ők valójában: Isten értékes, megváltott gyermekei, akiket nem hiába „faragott ki” a Mester, oka van annak, hogy megszülettek. Megtudhatták mi az életük értelme, célja: az, hogy kövessék az Alkotójuk életükre vonatkozó tervét, hogy így megtalálják a kijelölt helyüket és ott rendíthetetlenül álljanak és világítsanak a többi embernek, valamint hogy az örök élet távlatában gondolkozva futhassák meg az életük pályáját. Igaz, hogy mindannyiunk életében eljön az a pont, mikor úgy érezzük, nem bírjuk tovább, de már most előre tudhatjuk, hogy a mi Urunk és Pártfogónk hordozni fog minket, és ha hiszünk Benne, Ő késszé és képessé tesz arra, hogy elérjük életünk földi és mennyei célját is: az örök életet. Ezt nagyon fontos és hasznos megérteniük már ezekben az iskolai éveikben, hogy később felnőtt és idős korukban meríthessenek belőle, hogy mindig emlékezzenek arra, hogy van értelme az életüknek, azért, mert Isten adott neki célt.

Hiszem, hogy egy csodálatos élményt nyújthatott ez a tábor gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. De úgy gondolom, hogy nem csak ők kaphattak a tábor során értékes üzeneteket, de mi, segítők is megtanulhattunk tőlük egy nagyon fontos dolgot: hogy ezt az igazságot őszinte, gyermeki hittel fogadjuk be, hogy Isten mindnyájunkat elindított egy olyan úton, amelynek bár vannak nehézségei, buktatói, de ami sokkal fontosabb, hogy célja is. Ezért tudunk helyt állni akkor is, ha körülöttünk mindenki elbukik, és ezért tudjuk továbbjárni az életre vivő utat, mikor Isten azt mondja: „Vigyázz! Kész! Rajt! Most már menned kell!”

Nagy Vanda

10. osztályos tanuló


Nyári Gyermek Biblia Tábor az Encsencsi Református Egyházközségben

2017. július 24. és 28. között tartottuk gyülekezetünkben a nyári gyermek táborunkat. A táborban 20 gyermek vett részt az első osztályos korosztálytól egészen a 8. osztályos korosztályig. Táborunk témája a Reformáció 500. évfordulójához kapcsolódott, amelynek címe: „Legyél Te is reformátor!”

A gyermekek a Titus Hitéleti Alapítvány által kidolgozott történet és feladatsor alapján ismerhették meg, és mélyíthették el református hitünk alapelveit. A táborba érkező gyerekekkel minden reggel 9-től áhítattal, énektanulással kezdtük a napot a templomban. A történetek alapján a gyermekek megismerkedtek a reformáció legfőbb alapelveivel, személyeivel. A feladatok megoldása, elkészítése közben pedig elmélyítették mindazokat az ismereteket, melyeket az adott napon tanultunk. A történetek feldolgozásában nagy szerepet kaptak a különböző benti és kültéri játékok, melyet a gyerekek nagyon élveztek.

A tábor ideje alatt nem csak az ismeret átadására és elmélyítésére került sor, hanem nagy örömet okozott, hogy a gyermekek együtt lehettek, azaz kapcsolatépítő jellege is volt az együtt eltöltött időnek. A gyermekek külön élvezték az ún. „csillag kereső” versenyt, melynek lényege a gyülekezeti ház és templom körül elrejtett „csillagok” megtalálása. A tábor zárásakor a versenyző gyermekek közül az első három legtöbb csillagot gyűjtött gyermek külön ajándékban részesült.

Minden nap bőséges ellátásban volt részünk, hiszen a segítő gyülekezeti tagjaink tízóraival, uzsonnával készültek a gyermekeknek, a szülők pedig nassolni valókkal kedveskedtek. Minden nap a helyi óvoda ebédlőjében finom ebéddel vártak bennünket. A tábor minden nap 14:30-ig tartott hivatalosan, de természetesen a gyermekek sokkal tovább maradtak, hiszen jól érezték magukat.

A tábor utolsó napján a reformáció 500. éves évfordulója alkalmából vándorszínészek érkeztek, akik délelőtt gyermekeknek szóló előadással kedveskedtek. Este pedig a szülők, illetve a gyülekezeti tagok tekinthettek meg egy reformációhoz kapcsolódó előadást, mely Luther életéről szólt.

A tábor zárása a július 30-i vasárnapi Istentiszteleten történt, amikor is a gyermekek énekekkel szolgáltak a gyülekezetben. Az Istentisztelet végén képek vetítésével is felelevenítettük a tábor örömteli pillanatait. A gyülekezettel és gyermekekkel együtt adhattunk hálát az Úrnak ezekért az alkalmakért.

Hálatelt szívvel köszönjük az Úrnak ezeket az együtt töltött napokat. Köszönjük a szülőknek, a gyülekezetünk tagjainak a különböző felajánlásokat, a segítséget, az áldozatos munkát. Köszönjük az egyházmegye támogatását, mellyel hozzájárult, hogy a táborban résztvevő gyermekeink valóban együtt legyenek, együtt tanulhassanak, együtt örüljenek egyre jobban megismerve Istenünket. Természetesen külön köszönjük a gyermekeknek is, hogy itt voltak, és életet, vidámságot, örömöt hoztak gyülekezetünk életébe.

Soli Deo Gloria! Egyedül Istené a dicsőség!

Fekete Lajos Péter

lelkipásztor


Presbiteri találkozó Nyíregyházán


További képeket a Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség Honlapján talál. Kattintson a képre! A találkozón készült hangfelvételeket IDE kattintva meghallgathatja.


Bibliahét Nyírmeggyesen


Istennek legyen hála 80 gyerek vett részt a gyermek Bibliahét alkalmain augusztus 15-20 között.

Hálásan köszönjük annak a 42 felnőtt segítőnek, akik odaszánással és hűséggel szolgáltak az előkészületekben, a konyhában, a gyermekek között a foglalkozásokon, és a kiállítás elkészítésében.

A szülők estéjén szerdán 120 fővel, szombaton a családi napon Mátészalkán, a Főnix Parkban 100-an lehettünk együtt jó hangulatban, felszabadult légkörben. – A tanítás témája a reformáció 500. jubileumi évében négy bibliai történeten keresztül a Titusz Alapítvány által elkészített Legyél te is reformátor! című anyag volt. Ezen túl volt még közös játék, barkácsolás, kiscsoportos megbeszélés, ének, totó, uzsonna, ebéd, arcfestés, légvár, foci, trambulin, kerékpártúra, szalonna – virsli sütés és grillezés, cukorágyú, vízibomba.

- Köszönjük szépen a gyülekezet tagjainak a rengeteg természetbeni adományt: a szörpöt, innivalót, gyümölcsöt, süteményt, paprikát, paradicsomot, uborkát, burgonyát, hagymát, szódát, kenyeret, dinnyét, szalonnát, tojást, fagylaltot, lekvárt, mézet, kekszet, zöldségfélét, húskészítményeket, a fényképalapot és annak kivágását, kávét - és a pénz felajánlásokat. - A kölcsön székeket és játékokat az óvodának, a zöldségféléket az Önkormányzatnak, a Nyírségi Református Egyházmegyének pedig a pályázati támogatást köszönjük szépen.

Legyen elég számunkra életünk minden idejében, amit a vezérénekünk megfogalmazott:

Solus, Christus, Sola Scriptura, Sola Gratia, Sola Fide, Soli Deo Gloria!

Egyedül Krisztus, egyedül a Szentírás, egyedül kegyelemből, egyedül hit által,

egyedül Istené a dicsőség!”

Pótor László lelkipásztor

 Vakációs Gyermekhét Bujon


Az idén 2. alkalommal került megrendezésre a vakációs gyerekhét 2017. június 26-30 között a Buji református gyülekezetben. Mindennap 9 órakor gyülekeztünk a templomban ahol énektanulással kezdtük a napot. A hét témája a Titus Hitéleti Alapítvány által kidolgozott Legyél te is reformátor! anyagra épült! A gyerekek a történetek alapján közelebb kerülhettek a reformációhoz, megérthették annak üzenetét. A Bibliai történetek átbeszélése után a gyerekek különböző feladatlapok megoldásával mélyítették el a hallottakat. 8 csoportban gyűjtötték a pontokat amit pénteken ajándékokra válthattak be. Tízórai után kézműves foglalkozás, sportvetélkedő, versenyek színesítették a napot! A délelőttöt közös ebéddel zártuk.

Köszönet érte minden segítőnek! A gyerekek a hét alatt tanult énekekkel az aug. 20-i ökumenikus kenyérszentelési istentiszteleten szolgáltak a gyermekek!

Istennek legyen hála a hét ajándékaiért, naponta a 60-70 gyermekért és mindazért amit lelkiekben kaphattunk!

Péter Lászlóné lp.


Vakációs gyermekhét Rakamazon


2017. június 26-30. között vakációs gyerekhetet tartottunk gyülekezetünkben. A 6-14 év közötti korosztályt vártuk minden nap 9 és 15 óra között.

Ezen a héten a keresztség volt a témánk. Bibliai történeteken keresztül erősítettük meg magunkban a keresztség erejét. Mindegyik történetben fontos szerepe van a víznek. Így volt szó Noéról és családjáról; hogyan vonult át a nép a kettéválasztott tengeren; Jónásról; és Péter vízen járásáról. Mindegyik történetben közös volt, hogy a víznek pusztító ereje van. Az emberi életet kellett volna elvennie, de Isten szeretete által a víz a történet szereplői számára és rajtuk keresztül mások számára is életet, megújulást adott. Mivel a keresztség összetett és gazdag sákramentum, ezért a történetek alapján különféle oldalait tudtuk kiemelni. Noé történetében láthattuk, hogy Isten egy aránytalan szövetséget köt velünk, amiben minden terhet ő hordoz. Megmentő szeretetét nem csak egyénileg, de családosan is érezhetjük. Ezt nem csak Noé, hanem mi is és családunk is megkaphatja. A Vörös-tengeren való átkeléskor hangsúlyos lett, hogy egy egész nép menekül meg. A fogságból való szabadulás közös élményének záróakkordja egy néppé, új néppé formálta Izraelt. A keresztségben mi is egy új néphez, Isten népéhez csatlakozunk. Jónás történetében a keresztséggel kapcsolatban azt emeltük ki, hogy Jónás a szabadulása után megújult akarattal már Isten útján járt. A felnőtt keresztelőkor ezt fogadják meg a felnőttek, míg a gyerekkeresztségnél a szülők ígérik meg, hogy gyermeküket erre az új lelkületre nevelik. Péter vízen járása abban erősített meg bennünket, hogy Jézus követésében sok olyan lépést kell megtennünk, ami lehetetlennek tűnik. A bibliai történetek eljátszását követő szünet után a keresztelő kancsóból vizet öntve beszéltük át, hogy az adott történet mit erősíthet meg bennünk a keresztségről. Minden nap a történetekhez kapcsolódó aranymondásokat tanultunk.

 

Utolsó nap a pontversenyben eredményt hirdettünk..

 

A délelőtt folyamán tízórait gyülekezeti tagjaink biztosítottak. Fontos volt, hogy közösen játsszunk, énekeljünk, ebédeljünk. Minden témához játékos feladványt készítettünk, amik segítették a történet elmélyítését. Délutánonként az adott nap témájához kapcsolódó kézműves foglalkozásokat tartottunk.

 

A héten több gyülekezeti tagunk is önkéntesként volt jelen, vagy adományával segítette a szolgálatunkat.

 

Vasárnap a délelőtti istentiszteleten énekeltünk, beszámolót tartottunk a hétről.

Fényképek megtekinthetők a következő oldalon: https://www.facebook.com/pg/Reformatusrakamaz/photos/?tab=album&album_id=1981347695444333

Szabó Pál

 


Vakációs gyerekhét Nyírteleken


2017. június 26-30. között vakációs gyerekhetet tartottunk gyülekezetünkben. A 6-14 év közötti korosztályt vártuk minden nap 9 és 15 óra között.

Ezen a héten a keresztség volt a témánk. Bibliai történeteken keresztül erősítettük meg magunkban a keresztség erejét. Mindegyik történetben fontos szerepe van a víznek. Így volt szó Noéról és családjáról; hogyan vonult át a nép a kettéválasztott tengeren; Jónásról; és Péter vízen járásáról. Mindegyik történetben közös volt, hogy a víznek pusztító ereje van. Az emberi életet kellett volna elvennie, de Isten szeretete által a víz a történet szereplői számára és rajtuk keresztül mások számára is életet, megújulást adott. Mivel a keresztség összetett és gazdag sákramentum, ezért a történetek alapján különféle oldalait tudtuk kiemelni. Noé történetében láthattuk, hogy Isten egy aránytalan szövetséget köt velünk, amiben minden terhet ő hordoz. Megmentő szeretetét nem csak egyénileg, de családosan is érezhetjük. Ezt nem csak Noé, hanem mi is és családunk is megkaphatja. A Vörös-tengeren való átkeléskor hangsúlyos lett, hogy egy egész nép menekül meg. A fogságból való szabadulás közös élményének záróakkordja egy néppé, új néppé formálta Izraelt. A keresztségben mi is egy új néphez, Isten népéhez csatlakozunk. Jónás történetében a keresztséggel kapcsolatban azt emeltük ki, hogy Jónás a szabadulása után megújult akarattal már Isten útján járt. A felnőtt keresztelőkor ezt fogadják meg a felnőttek, míg a gyerekkeresztségnél a szülők ígérik meg, hogy gyermeküket erre az új lelkületre nevelik. Péter vízen járása abban erősített meg bennünket, hogy Jézus követésében sok olyan lépést kell megtennünk, ami lehetetlennek tűnik. A bibliai történetek eljátszását követő szünet után a keresztelő kancsóból vizet öntve beszéltük át, hogy az adott történet mit erősíthet meg bennünk a keresztségről. Minden nap a történetekhez kapcsolódó aranymondásokat tanultunk.

A hét ötödik napján összefoglalást tartottunk és az egész héten át tartó pontversenyben eredményt hirdettünk.

A délelőtt folyamán tízórait gyülekezeti tagjaink biztosítottak. Fontos volt, hogy közösen játsszunk, énekeljünk, ebédeljünk. Minden témához játékos feladványt készítettünk, amik segítették a történet elmélyítését. Délutánonként az adott nap témájához kapcsolódó kézműves foglalkozásokat tartottunk.

A héten több gyülekezeti tagunk is önkéntesként volt jelen, vagy adományával segítette a szolgálatunkat.

Vasárnap a délelőtti istentiszteleten énekeltünk, beszámolót tartottunk a hétről.

Képek megtekinthetők a következő honlapon: https://www.facebook.com/pg/ReformatusNyirtelek/photos/?tab=album&album_id=1028628720573926

Szabó Pál


Beszámoló a Balsai Gyerekhétről


Az idei esztendőben is, 2017. június 26-30- ig megtartásra került a Nyári Gyerekhét a Balsai Református Gyülekezetben. Életfontosságú számunkra ez a gyerekek között végzett alkalom mióta az általános iskola megszűnt a községben. Hiszen a balsai gyerekek év közben többfelé járnak iskolába, de vasárnaponként gyermekistentiszteleten és így a nyáron is újból együtt lehetünk!
Az idén Isten megváltó szeretetéről a Reformáció 500 éves jubileuma gondolatköréből szólt naponként a történet, ahogyan ezt a Titusz Hitéleti Alapítvány Legyél te is reformátor! című anyaga gondosan összeállította. A történetek mellett sok énektanulás, játék és vidámság is volt. Naponként mintegy 26 voltunk együtt összesen 29 gyerek vett részt egy vagy több napon a héten. Az ellátásról a gyülekezet - az egyházmegye támogatásával, gondoskodott és voltak szülők is, akik adományaikkal segítették a hét lebonyolítását. Istennek legyen hála az idei Gyerekhétért, mert hisszük, hogy közös munkával sikerült ismét közelebb hozni a gyerekeket az evangéliumhoz, a szünidő néhány napját pedig tartalmasabbá és szebbé tudtuk tenni!
Szabóné Nagy Andrea, lelkész, Balsa

Nagydobos, Nyírparasznya


Három szép és kedves heten vagyunk túl. Kezdődött a több generációs kirándulással Erdélybe, folytatódott Debrecenbe a csillagponton, ahová 27 fiatallal mehettem el, és voltunk ott a program teljes ideje alatt , feltöltekezve jöhettünk haza. Aztán a legfiatalabb korosztály volt a soron, akikkel a gyerekhét alkalmával találkozhattunk. Első nap  és második nap itthon kezdődött Nagydoboson, majd a harmadik napon  Nyírparasznyára kaptunk meghívást és a szülők és az Önkormányzatok segítségével vittük át a gyerekeket ,  pénteken és szombaton a hozzánk 5 kilométerre lévő Károly-i tanyán folytatódott a gyerekhét, úgy , hogy a felsősök egy éjszakát jurta sátrakban ott tölthettek, a kicsik szintén a szülők és a segítők által reggel jöttek , délután haza lettek szállítva.

Vasárnap délelőtt hálaadás a templomba a gyerekek szolgálatával, összefoglalva a hét anyagát-" Legyél te is Reformátor"- címmel, ebéd után pedig családi délutánnal és tábortűzzel zárult az alkalmunk.Hálásak vagyunk Istennek az ajándékba kapott alkalmakért és köszönjük az Egyházmegye támogatásait is programjaink megvalósításához.

Koós  Lóránt  Zsolt lelkipásztor>
A Nyírségi Református Egyházmegye Ibrányi Idősek Otthona bemutatása

koszorú, virág- és sírcsokrok kötése...

Látogató számláló