Konfirmandusnap Apagyon


 A Nyírségi Református Egyházmegyében konfirmációra készülő fiatalok találkozója volt november 20-án Apagyon. Az előzetes felmérések és a visszajelzések alapján 260-an töltöttünk együtt egy tartalmas napot az apagyi teleházban.
Az érkezés és a regisztráció ideje alatt megtanultuk a nap közös énekét az egyházmegye fiataljai, valamint Nagy József és Bodnár Máté lelkész segítségével. Miután mindenki elfoglalta a helyét, a házigazda gyülekezet lelkipásztora, Kozma Mihály, majd Apagy polgármestere, Kiss István köszöntötte az egybegyűlteket. Egy kis ismerkedés után dr. Gaál Sándornak, a Nyírségi Református Egyházmegye esperesének az Ef 5,14 alapján tartott „ébresztő” igeszolgálata nagyon megfogta a hallgatóságot, idősebbeket és fiatalokat egyaránt. Rádöbbenhettünk arra, hogy ha értelmes életet szeretnénk élni, nem úgy, mint aki lelkileg végigalussza az életét és hagyja, hogy mások sodorják, vezessék és befolyásolják, akkor fel kell ébrednünk! Ezt követően Veres Péter gávai lelkipásztor előadását hallgattuk meg a nap mottója alapján, ami ez volt:”Mást vártál!” Ennek kapcsán szembesültünk a felénk irányuló elvárásokkal, amelyeknek próbálunk megfelelni, s azokkal az elvárásokkal, sőt, előítéletekkel, amelyek bennünk vannak egymás felé és Isten felé. A rendkívül élvezetes stílusban feldolgozott téma elvezetett bennünket addig, hogy rájöttünk: Isten felénk irányuló „elvárásai” nem gúzsba kötnek és korlátoznak, hanem a javunkat szolgálják és az Ő irántunk való szeretetét és kegyelmét mutatják, hiszen mi a magunk erejéből neki teljesen megfelelni sohasem tudunk. Természetesen a délelőtt folyamán volt a fiatalokat megmozgató játék és sok éneklés is.
Ebéd után megnéztünk egy filmet Végtelen hit címmel. Az amerikai környezetben játszódó, egy rögbicsapat edzőjének és a csapatnak az életét, a küzdelmeit, a kudarcait és a sikereit is bemutató film, majd Nagy József missziói lelkész áhítatának gondolatai ráébresztettek arra, hogy Istent a leghétköznapibbnak tűnő élethelyzeteinkben is meg lehet találni, segítségül lehet és kell hívni, s győztes csapatban valójában az játszik, aki Krisztus „csapatának” a tagja. Reméljük, hogy a nap minden része, programja közelebb vitte fiataljainkat lélekben Istenhez és egymáshoz, s hogy maradandó értékekre találtak itt, amelyek segítségével megvívhatják életük küzdelmeit és elkötelezhetik magukat „a győztes csapat” mellett.
Természetesen egy ilyen találkozó megszervezése és lebonyolítása sok háttérmunkával is járt. Köszönet illeti azokat a lelkipásztorokat, akik fontosnak tartották ezt a napot és elhozták gyülekezetük fiataljait, s azokat, akik emellett a munkában tevőlegesen is részt vettek: Nagy Józsefet és Bodnár Mátét, akik az egyházmegye fiataljaiból alakult zenekarral együtt vezették az éneklést, Veres Pétert, aki a játék és az előadás lebonyolításában tevékenykedett, Nyeste Ferencet és Csonka Tibort, akik biztosították a technikai háttér működését, de, természetesen, minden segítő munkája nélkülözhetetlen volt. Köszönet illeti az apagyi fiatalokat, az apagyi teleház munkatársait, az ebéd elkészítésében önzetlenül, Isten dicsőségére munkálkodó szakácsnőket.
Biztos vagyok benne, hogy akik ezt a napot együtt töltöttük, gazdagabban tértünk haza. Köszönjük Istennek, hogy itt lehettünk, s már várjuk a következő hasonló alkalmat!
 
Kozma Mihályné lelkipásztor

 >
A Nyírségi Református Egyházmegye Ibrányi Idősek Otthona bemutatása

koszorú, virág- és sírcsokrok kötése...

Látogató számláló